Molukse Sponscake
van Arthur Talakua

Ingrediënten:

4x eiwit
4x eigeel
1 theelepel pandanextract
120 gram witte basterd suiker
120 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout

Bereiding

Verwarm de oven op 160 graden.
Mix de 4 eidooiers op de hoogste stand tot het goed schuimt en lichter is van kleur. Mix de pandanextract erdoor.
Mix het eiwit (met schone haken) op halve stand tot het slappe pieken vormt. Schep per eetlepel de suiker erdoor. Tussen elke schep alle suiker wegmixen op de hoogste stand. Je maakt nu een meringue. Mix door totdat het eiwit pieken vormt die kaarsrecht blijven staan.
Schep het eigeel rustig door het eiwit met een spatel (niet meer mixen).Meng meel, zout en bakpoeder. Schep het meel door het beslag door telkens een kleine hoeveelheid te zeven.

Een sponscake wordt vaak gemaakt in een gladde bakvorm. Daar zitten geen groeven in. Gebruik je een chiffon, wrijf de bodem dan in met wat boter (niet te veel) of bedek met bakpapier. Smeer het middenstuk en de zijkanten niet in. Een tulband kan ook, dit kan met of zonder bakpapier. Vet de vorm wel goed in, maar niet het middenstuk!

Schep het beslag er rustig in en ga met de spatel door het beslag om de grote bellen eruit te halen. Zet de cake 30 minuten in de oven. Test met een satéprikker of  de cake gaar is.

Eenmaal uit de oven moet de cake ondersteboven afkoelen; een essentieel onderdeel van het slagen. Als je dat niet doet is de kans dat ‘ie inzakt tijdens het afkoelen groot. Laat de cake een half uur afkoelen. Snij de cake los. Even omkeren en voorzichtig schudden en je cake komt los.
Eet smakelijk! De cake is zo luchtig, ook omdat er geen boter doorgaat!


Like | 28

Video