DE
WERKWEEK
VAN

Mariska Prins

Mariska werkt als flexverpleegkundige bij FIER. Vaak wordt ze ingezet op de afdelingen Orthopedie en Chirurgie. Zij vertelt over haar afwisselende baan.

pijl-wit-down

MAANDAG

“Ik heb een dagdienst op de verpleegafdeling Orthopedie. Wij krijgen ons rooster ruim op tijd, maar weten pas een dag van tevoren op welke afdeling wij nodig zijn. In dit geval wordt het rooster van het weekend op vrijdag bekend gemaakt via de gemeenschappelijke WhatsApp groep van FIER. Op Orthopedie ben ik een halfjaar werkzaam geweest en ik ben dus goed bekend op de afdeling. Er wordt veel gezegd dat het werk op Orthopedie erg gebonden is aan regels en protocollen, maar ik vind het specialisme enorm interessant. De afwisseling van spoedgevallen en geplande operaties zorgt ervoor dat het werk uitdagend blijft.”

DINSDAG

“Vandaag heb ik een avonddienst op de verpleegafdeling Orthopedie. FIER probeert ervoor te zorgen dat als je meerdere dagen achter elkaar werkt, je op dezelfde afdeling werkt. Dit houdt de continuïteit en kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk. Deze avond werk ik samen met nog twee andere collega’s, waarvan één van het vaste personeel is en één vanuit FIER. Het is een drukke avond: een spoedopname, een patiënt met koorts, een patiënt die verward is en steeds uit bed wil komen. Toch lukt het ons, voordat de nachtdienst begint, alle zorg te leveren.”

WOENSDAG

“Als verpleegkundige blijf je leren en moet je op de hoogte zijn en blijven van alle protocollen. Dit doen wij volgens een opleidingsplan en het maken van modules via het Landsteiner Instituut. Op mijn vrije dag, zoals vandaag, studeer ik dus. De modules hebben een instaptoets, uitleg en vervolgens een afsluitende toets. Deze gaan over diverse onderwerpen: van vitaal bedreigde functies tot vrijheidsbeperkende interventies. Veel verpleegkundigen proberen deze modules tijdens een nachtdienst te maken, als het werk dat toe laat. Als daar geen tijd voor is, zal je toch het een en ander thuis moeten maken om de benodigde kennis te bemachtigen.”

“FIER probeert ervoor te zorgen dat als je meerdere dagen achter elkaar werkt, je op dezelfde afdeling werkt. “

DONDERDAG

“Op donderdag heb ik weer een dagdienst, maar deze keer op de verpleegafdeling Chirurgie. Hier werk ik pas sinds de flexibilisering en het werken in clusters. Ik kom in aanraking met veel ziektebeelden waar ik minder kennis van heb, andere chirurgische ingrepen en natuurlijk nieuwe collega’s waardoor ik veel leer. Ook heeft iedere afdeling zijn eigen werkwijze en gaat het overal net even anders. Als flexverpleegkundige zijn we dit gewend en kunnen we ons snel aanpassen. Vandaag sta ik op het kort verblijf gedeelte en er zijn veel opnames. Halverwege de ochtend keert de rust terug; er liggen veel patiënten op de OK. Vaak is dit ‘stilte voor de storm’. Door de ervaring weet ik dat ik al vast wat voorbereidend werk kan doen. Zo kan ik mijn werk op tijd afkrijgen voordat mijn dienst erop zit.”

“Als verpleegkundige blijf je leren en moet je op de hoogte zijn en blijven van alle protocollen.”

VRIJDAG

“Ook vandaag heb ik weer een dagdienst op de verpleegafdeling Chirurgie. De patiënten die ik gisteren heb opgenomen, mogen als het goed gaat vandaag allemaal naar huis. De snelle afwisseling van verschillende patiënten spreekt mij aan, het opnemen, opereren en snel weer naar huis werkt voor mij als verpleegkundige heerlijk. Geen dag is hetzelfde. Vandaag loopt alles soepel, we kunnen op tijd eten en we hebben s’middags zelfs nog tijd voor een kopje thee met het hele team. Hierdoor krijg ik als flexverpleegkundige het gevoel dat ik ‘erbij hoor’. Je hoort dan wel niet echt bij de afdeling maar dat hoeft niet. Je hoort namelijk bij FIER en met z’n allen zijn we een onwijs leuk team!”

Video