Patiënt als Partner

Herinneringen ophalen met bewegen en muziek

Festival Patiënt als Partner: luisteren kan zoveel zeggen

Start MS Behandel- en Informatiecentrum GHZ

Herinneringen ophalen met bewegen en muziek

Op de afdeling Geriatrie is een speciale huiskamer. Patiënten kunnen er iedere dag terecht voor een kopje koffie, thee, de krant en leuke activiteiten rondom een thema. ‘s Middags wordt er gezamenlijk aan tafel een warme maaltijd gegeten. Activiteitenbegeleidsters van de afdeling Geriatrie: “Beweging en muziek zijn belangrijk voor de oudere patiënt. Door te bewegen blijven zij niet alleen fitter, het helpt hen ook om dichter bij hun gevoelens en emoties en zelfs herinneringen te komen. Het dagprogramma bevat daarom altijd beide elementen: iedere ochtend is een kwartier ingepland voor bewegen, aangepast op het vermogen van de ouderen. Verder luisteren we muziek, van cd, lp of live gespeeld op accordeon. Hierbij wordt lekker gelachen en gezongen en halen we herinneringen op.”

Festival Patiënt als Partner: luisteren kan zoveel zeggen

Na een succesvolle eerste editie van het festival Patiënt als Partner vorig jaar, is het festival dit jaar uitgebreid naar drie dagen!

Op 25, 26 én 27 oktober vindt het festival plaats, het thema dit jaar luidt: Luisteren kan zoveel zeggen. Of zoals Dalai Lama het zo mooi verwoordt: ‘When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new’.

Dus open je oren en laat je inspireren door sprekers van binnen en buiten het GHZ, door ontmoetingen tijdens het festival en door onze patiënten die ons meenemen in hun beleving van de ontvangen zorg.

Kijk op GHZ Intern voor het gehele programma en aanmeldmogelijkheden.

Start MS Behandel- en Informatiecentrum GHZ

Binnen de vakgroep Neurologie wordt hard gewerkt aan de totstandkoming van het MS Behandel- en Informatiecentrum. Op 4 oktober overhandigt het Nationaal MS Fonds, tijdens een symposium, het officiële “Vlinderkeur” keurmerk. Dit is tevens de start van het MS Behandel- en Informatiecentrum. Het GHZ krijgt het keurmerk vanwege de grote expertise op het gebied van de diagnostiek, behandeling en nazorg aan MS patiënten en op het gebied van begeleiding van partners, familieleden en mantelzorgers.

Tiny Janssens, gespecialiseerd MS-verpleegkundige en casemanager, Koen de Gans en Freek Verheul ( neurologen met aandachtsveld MS) zijn nauw betrokken bij de oprichting van het MS Behandel en Informatiecentrum. “De gedachte achter het MS Behandel en Informatiecentrum is dat de patiënt zelf de regie houdt over de zorg die wordt geleverd en dat de patiënt in zijn chronisch ziekte proces wordt begeleid door een casemanager.

Daarnaast werken we multidisciplinair (o.a. met uroloog, continentie verpleegkundige, MDL-arts, revalidatiearts en fysio-en ergotherapeuten) en hebben we nauw contact met MS-neurologen van het VU, MCH, Alrijne Ziekenhuis en Bronovo. Dit alles om sneller een diagnose te kunnen stellen en de patiënt dus meer duidelijkheid te bieden.”

Video