DE
WERKWEEK
VAN

Lianne Stuurman

Lianne werkt als pedagogisch medewerker op de kinderafdeling.

pijl-wit-down

MAANDAG

“Ik begin de dag met het ontbijten in de speelkamer. Wij eten alle maaltijden in de speelkamer met de kinderen die van hun kamer af kunnen. Hier kunnen kinderen ook heerlijk vrij spelen, knutselen en huiswerk maken. Vanmiddag bereid ik een jongetje (en zijn moeder) voor op een MRI. Ik geef informatie door materiaal, foto’s en een filmpje te laten zien. Ouders zijn vaak niet in staat deze informatie goed te geven, doordat ze onbekend zijn met het onderzoek of omdat ze hun kind willen beschermen.”

DINSDAG

“Vandaag eerst de artsenvisite, dan overleg met de medische kinderpsychologen en vervolgens het multidisciplinair overleg. Hier worden kinderen besproken waarbij meerdere vakgroepen betrokken zijn. Deze weken zijn we druk met Sinterklaas. We proberen datgene wat de kinderen door de opname missen op school en thuis, voort te zetten op de afdeling. Zo mogen de kinderen hun schoen zetten, komt op 5 december Sinterklaas op de afdeling en worden er kruidnootjes gebakken met de kinderen. Gedurende het jaar zorgen wij ervoor dat er op de afdeling verschillende thema’s en feestdagen duidelijk zichtbaar zijn.”

WOENSDAG

“De kinderpoli belt of ik een meisje wil ondersteunen bij het prikken van een infuus. Ik neem mijn voorbereidings- en afleidspullen mee. Voor kinderen is het vaak de eerste keer dat ze in het ziekenhuis komen, ze weten niet wat er staat te gebeuren. Voor ouders is het ook erg spannend, deze spanning voelen kinderen. ‘s Middags bespreken we de inrichting van de vernieuwde Tienerkamer. Het wordt nu een stoere woonkamer, waar de kinderen een spelletje kunnen doen en/of het waar het hele gezin even tot rust kan komen.”

“Voor kinderen is het vaak de eerste keer dat ze in het ziekenhuis komen, ze weten niet wat er staat te gebeuren.”

DONDERDAG

“Vandaag komen de Cliniclowns langs. Zij bezoeken alle kinderen op de afdeling, kinder kort verblijf en de kinderpoli. Voor kinderen en ouders is dit een belangrijk moment. De clowns richten zich op de kwaliteiten van het kind, hierdoor kunnen kinderen het ziek zijn even vergeten.  In de middag bereid ik een meisje voor op haar operatie door een fotoboek en materialen te laten zien. Ik begeleid moeder en kind tot aan de holding, wat ook onderdeel is van de voorbereiding.

Later ga ik naar het kenniscafé van Patiënt als Partner, op de afdeling ben ik één van de coaches. Het laatste gerealiseerde project, is dat de kamerdeuren voor de patiëntjes herkenbaar zijn gemaakt met gekleurde GHZoo dieren.”

VRIJDAG

“Ik start met een overleg met mijn directe collega’s om nieuwe ontwikkelingen en onze werkwijze en methodieken te bespreken. Wij werken normaal met twee pedagogisch medewerkers en een stagiaire op één dag. Op vrijdagmiddag werk ik op de huilpoli. Hier komen baby’s tot drie maanden oud naar de kinderarts. Wij geven adviezen rondom troost, de dagindeling, voedingstijden, rust en regelmaat. We bellen deze dag ook de kinderen van vorige week na, als nazorg.

Voor het weekend zetten we een weekendmandje neer met allemaal leuke activiteiten die de verpleging of ouders met de kinderen kunnen doen als wij niet aanwezig zijn.”

Video