Patiënt
als partner

Nieuwe
programmaleider

Studiereis
Zweden

Dialyse
doek

Astrid van der Bas nieuwe programmaleider

Op 1 februari is Astrid van der Bas gestart als programmaleider van Patiënt als Partner (PaP). Astrid is goed bekend met het GHZ, want zij werkt hier al ruim 10 jaar. “Met mijn ruime ervaring op de werkvloer als verpleegkundige, coach van PaP en kwaliteitsmedewerker wil ik de verbinder zijn die kwaliteit in de haarvaten waarborgt. Ik wil hierbij graag de creatieve innovator én inspirator zijn. Het is fantastisch dat ik hier nu mijn baan van kan maken.”

De komende tijd gaat Astrid kennismaken met alle coaches van Patiënt als Partner en de studiereis naar Zweden begeleiden. Ook is zij betrokken bij de proef over de doorlopende bezoektijden. “Daarnaast wil ik verdere implementatie van Patiënt als Partner realiseren en verbinding maken met het huidige Kwaliteit en Veiligheid systeem via het CCKV. Ook de samenwerking met Landsteiner en Marketing & Communicatie zie ik als een kans. Doel is om samen verder te bouwen aan een open, transparant, veilig, gastvrij en kwalitatief hoogstaand ziekenhuis voor iedereen!”

Studiereis Zweden

In februari is, voor het vierde jaar, een groep collega’s op werkbezoek naar Jönköping geweest. Jönköping is de best presterende én goedkoopste zorgregio in Zweden. De collega’s bezochten een tweedaags congres (festival) en volgden diverse workshops.

De deelnemers gingen naar Zweden meer te leren over het Clinical Microsystem Thinking (CMT), samen geïnspireerd te raken door de aangeboden workshops en elkaar te enthousiasmeren om hiermee in Gouda nog intensiever aan de slag te gaan. Omdat dit jaar ook artsen aansloten, kregen de workshops een extra medisch inhoudelijk tintje.

Een uitgebreider reisverslag lees je in de volgende Scoop. Wil je meer informatie over de Zwedenreis of het project Patiënt als Partner? Neem dan contact op met projectleider Astrid van der Bas via toestel 3602.

‘De workshops kregen een extra medisch inhoudelijk tintje’

Een nieuw uitzicht voor dialysepatiënten

Op de dialyseafdelingen komen onze patiënten meerdere malen per week in het ziekenhuis. Dialyseren duurt maar liefst vier uur met als uitzicht de parkeergarage P3 waar een verweerd fotodoek hing. Dit moest anders bleek uit een Patiënt als Partner whiteboardsessie. Er werd een aanvraag ingediend bij St. Vrienden van het GHZ. Zij hebben met behulp van bevriende Stichting het van Iterson ziekenhuis een nieuw fotodoek gerealiseerd. Dialysepatiënten kijken nu uit op het binnenhavenmuseum van Gouda. Ook zijn er plantjes en bomen geplaatst die het geheel een groene uitstraling geven. ‘Als de zon schijnt, lijkt het net of je op een terrasje in de stad zit’, vertelt dialyseverpleegkundige Maria Jansen-O’Connell.

Video