In iedere Scoop deelt de Raad van Bestuur taart uit aan een afdeling die iets bijzonders gepresteerd heeft en daarom een compliment verdient.
Monique: “Ik heb een bijenkorftaart gebakken voor de werkgroep verpleegkundige scores. Onder leiding van Hilma Helfferich is het José Lafranca, Jeannette Verkerk, Constance van Rooijen, Ilse Eckhardt en Elly van Putten gelukt om het registreren te vereenvoudigen en het proces te verbeteren. Net als in een bijenkorf werd er intensief samengewerkt om dit resultaat te bereiken.”
Hilma: “In het verleden klopten de cijfers vaak niet. Er was te weinig afstemming met de werkvloer en het registreren werkte niet prettig. Dit leidde jarenlang tot rode scores in de barometer. Het frustreerde alle betrokkenen. Het registratiesysteem is beter ingericht en er is nu sneller overzicht, met dank aan Carola Kuijper en Hanneke van der Meij. We zijn met tegenzin aan dit lastige project begonnen, maar door het prachtige resultaat zijn we enthousiast geworden. De scores kloppen en de bollen in de barometer kleuren oranje en groen. Het interpreteren van de cijfers is de volgende stap, zodat we als ziekenhuis onze kwaliteit kunnen verbeteren. Leuk om met de werkgroep van een heerlijke taart te kunnen genieten!”
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was 2 citroenen goed en rasp het gele deel van de schil en pers 1 van de citroenen uit. Mix 250 gram boter op kamertemperatuur met 200 gram suiker en het merg van 1 vanillestokje minimaal 10 minuten goed. 6 eieren erbij en als dat goed gemengd is, 250 gram zelfrijzend bakmeel, een scheutje citroensap en de citroenrasp. Hak 150 gram pure chocolade in stukjes en meng dat door het deeg. Doe het in de cakevorm en bak het in de oven ongeveer 50 min. Maak glazuur van 2 eetlepels citroensap en 200 gram poedersuiker. Verdeel dit over de cake zodra deze uit de oven komt.
Tijdens het nieuwjaarsfeest werd het project: Leren op de werkplek d.m.v. QR codes uitgeroepen tot winnaar van de kwaliteitsprijs. Jaco van der Worp, opleidingsadviseur, en Albert Cromwijk, verpleegkundige Acute Opname Afdeling (AOA), zijn initiatiefnemers. “Waar het in het kort op neer komt is dat de verpleegkundige leert op het moment dat hij of zij snel instructie nodig heeft.”
Op de AOA was behoefte aan een training voor het maken en interpreteren van ECG’s. Door een QR code op het ECG apparaat te scannen, opent zich op de smartphone van de verpleegkundige een stap voor stap instructie. Deze instructie is aanvulling op de bestaande scholing. “In de praktijk werkt het heel goed, we merken dat de verpleegkundigen zich de kennis snel eigen maken.”
Wil je meer lezen over de achtergrond van deze leermethode en waar deze nog meer toegepast kan worden? Lees het interview met Jaco uit de NVZ nieuwsbrief.
Weet je het nog? In 2015 was het GHZ acht weken lang iedere avond te zien in het programma Trauma Centrum bij SBS6. Door de enthousiaste medewerking van veel collega’s is dit een prachtige serie geworden waar het GHZ en SBS6 veel positieve reacties op hebben gekregen. Mede daarom heeft de productiemaatschappij van het programma het GHZ opnieuw benaderd om een nieuwe serie Trauma Centrum in het GHZ op te nemen. De opnames zijn inmiddels gestart.
In Trauma Centrum staat de zorg op de SEH centraal, maar ook andere acute zorg komt aan bod. Nieuw in deze serie is dat wij als ziekenhuis ook de mogelijkheid hebben om andere speerpunten in beeld te brengen, bijvoorbeeld traumachirurgie en verloskunde. Een buitenkans dus om het GHZ op landelijke tv bekendheid te geven! We zijn blij met de enthousiaste reacties en medewerking die wij van jullie krijgen. De verwachting is dat de afleveringen van TraumaCentrum vanaf april bij SBS6 te zien zijn. Via GHZ Intern houden we jullie op de hoogte.