Voor de derde keer staat het GHZ in de schijnwerpers op SBS 6 met het programma TraumaCentrum. Afgelopen maanden is er hard gewerkt voor de camera en achter de schermen. Vijf betrokken collega’s vertellen hun ervaringen.
Evert Waasdorp, vaatchriurg
Veel zorg in het ziekenhuis is (letterlijk) direct zichtbaar voor de patiënt. De zorg die we op het operatiekamercomplex (OK-complex) leveren, maakt een patiënt door de narcose niet of nauwelijks bewust mee. Dit geldt met name voor de vaatchirurgische ingrepen waarbij vrijwel alle patiënten onder algehele narcose worden geopereerd.
Als één van de hoofdpersonen van de serie TraumaCentrum heb ik hopelijk een goed beeld kunnen geven van het reilen en zeilen op het OK-complex: het is een echte teamprestatie om de beste zorg voor de toch kwetsbare patiënt te leveren. Omdat er altijd veel wordt meegekeken op de OK door coassistenten, assistenten etc., zijn wij als chirurgen al gewend aan de aanwezigheid van extra mensen tijdens de operatie. Een filmploeg op OK was voor mij dus geen probleem.
Ibtihal al Amri, cardioloog in opleiding
Meedoen met TraumaCentrum gaf mij de kans om te laten zien dat het beeld van de grijze oudere man als ‘de dokter’ verleden tijd is en dat vandaag de dag ook (jonge) vrouwen het artsenberoep met veel passie en kundigheid uitvoeren. Dagelijks zetten we met het hele medisch en ondersteunend team alles op alles om het ziekenhuisbezoek en -verblijf voor patiënten zo goed mogelijk te laten verlopen. De passie waarmee we dat doen komt in de serie goed naar voren. Mede dankzij het TraumaCentrum team dat achter de schermen op een prettige en professionele manier het opnameproces begeleidde. Het was ontzettend leuk om te ervaren hoe een televisieaflevering van begin tot eind tot stand komt. Het resultaat is heel mooi geworden.
Kim Overes, verpleegkundige SEH
Ik word nog steeds herkend door kijkers vanwege de opnames van twee jaar geleden. Je weet dat er veel mensen kijken maar pas als je er aan mee doet besef je dat heel Nederland naar dit programma kijkt. Ik houd van mijn werk en ik vind het leuk om er over te vertellen. Dus ik heb geen moment getwijfeld toen de vraag kwam of ik opnieuw wilde mee doen. Ik ben ondertussen zelfs een beetje gewend geraakt aan de camera’s. Je hoeft niet te acteren, je bent gewoon bezig met wat je altijd doet: zorg geven.
Frank Lindhout, clustermanager
De vraag om te mogen filmen komt altijd kort van te voren. Dit heeft te maken met de dynamische planning van SBS6. Omdat tijdens de opnames de grootste belasting bij de afdeling SpoedEisende Hulp ligt, vond ik het belangrijk dat we vooraf goed bespraken of deelname haalbaar was. Juist in een periode, waarin zorgzwaarte erg hoog is en we met personele problemen werden geconfronteerd. We hebben in een werkoverleg alle voordelen én bezwaren in kaart gebracht. Prettig is dat medewerkers die echt niet in beeld willen komen de vrijheid kregen dit aan te geven. Ook de OK heeft tijdens de opnames regelmatig filmploegen ontvangen. Je merkt dat zij dit ondertussen gewend zijn: één belletje of mailtje van Marketing & Communicatie naar de programmacoördinator OK was voldoende. De coördinatoren zorgden voor een ‘filmproof’ ploeg. Top hoe deze afdelingen hebben meegewerkt.
Gelske Nederlof, manager Marketing&Communicatie
Deelname aan TraumaCentrum is voor ons een unieke kans om te laten zien hoe het GHZ 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaarstaat om de beste zorg te verlenen. Hiermee laten we heel duidelijk zien wat het belang is van goede acute zorg voor onze regio. Dat we dit jaar ook andere speerpunten van ons ziekenhuis konden belichten, maakt het natuurlijk extra interessant. Uiteraard hebben alle patiënten schriftelijk toestemming gegeven voordat er gefilmd werd, maar dat was zelden een probleem. Veel patiënten (en medewerkers!) vonden het juist leuk om mee te werken aan het programma. Ook op onze berichten in de social media krijgen we heel veel positieve reacties.