DE WEEK VAN

Bart Opsteeg,
Maag- , Darm- en Leverarts

Sinds oktober 2016 is hij werkzaam in het GHZ. Je kunt Bart treffen op de kliniek, de polikliniek en de scopie-afdeling. Hij vertelt hoe die afwisseling zijn werk leuk en interessant maakt.

 

MAANDAG

Op maandagochtend ga ik voor de file uit van Utrecht naar Gouda. In het ziekenhuis start ik om 08:15 uur samen met de internisten met de röntgenbespreking en de weekendoverdracht. Vervolgens begin ik om 09:00 uur met het poli- of scopieprogramma. Tussen de middag staat een overleg met de MDL artsen gepland waarin we naast beleidsvoering ook patiënten met elkaar bespreken. Dit overleg is heel erg nuttig omdat er kennis met elkaar gedeeld kan worden. In de middag ga ik naar de scopie waar mijn interventieprogramma gepland staat. Hier doe ik onder andere ERCP’s. Dit is een onderzoek van de galwegen onder röntgendoorlichting.

DINSDAG

De dinsdag is mijn parttime dag. Met ons eerste kindje op komst, heet dit binnenkort dus papa-dag! Momenteel gebruik ik deze tijd nog vaak voor administratie.

WOENSDAG

Op woensdag bestaat mijn dag uit het scopieprogramma en de poli. De endoscopie afdeling is in december 2013 helemaal vernieuwd. We hebben nu vijf kamers inclusief een fraaie röntgenkamer. Hier verrichten we endoscopisch onderzoek, met of zonder sedatie. We werken hier frequent samen met Sedatie Praktijk Specialisten (SPS) van de anesthesie voor de propofol sedatie (lichte) slaap). Ook draaien we op volle toeren mee wat betreft het bevolkingsonderzoek voor Darmkanker. Aan het einde van de dag volgt de regionale oncologiebespreking waarin multidisciplinair advies wordt gegeven voor patiënten waar recent kanker is vastgesteld.

‘We bespreken met de zaalarts, de co-assistent en verpleegkundige de patiënt eerst ‘op papier’’

DONDERDAG

Mijn dag bestaat uit de grote visite en het scopie of poliprogramma. Momenteel zijn wij met zes MDL artsen en samen doen we op toerbeurt de afdelingssupervisie. Hier bespreken we met de zaalarts, de co-assistent en verpleegkundige eerst de patiënt ‘op papier’. Daarna lopen we langs alle patiënten om uitleg te geven en de behandeling te bespreken. In de middag volgt vaak een scopieprogramma.

VRIJDAG

Mijn vrijdag bestaat uit twee dagdelen poli. Op de poli komen met name mensen die doorverwezen zijn door de huisarts. De klachten bestaan vaak uit buikklachten maar kunnen ontzettend divers zijn. Samen met de patiënt maken we een plan om verder te komen en de patiënt van zijn of haar klachten af te helpen. De afwisseling tussen de kliniek en de scopie maakt het werken als MDL arts zo leuk!

Video