DE WEEK VAN

Marjon Eggink,
operatieassistent OK

Marjon is sinds 1991 werkzaam in het GHZ. Voor een operatieassistente is iedere week anders ingedeeld: één keer per maand heeft zij dienst in het weekend en om de week een aflosdienst of bereikbaarheidsdienst.

 

MAANDAG

Ik begin de dag altijd op de fiets vanuit Alphen aan den Rijn. Vandaag staan verschillende operaties gepland. Ik begin met het pakken van alle benodigdheden voor de operatie. Vervolgens is er een briefing met het hele OK team. Iedere dag is dit een ander team. Tijdens de briefing worden patiënten, liggingen en bijzonderheden besproken. Na deze briefing verdelen we als operatieassistenten onderling de taken ‘instrumenteren’ en ‘omlopen’. Bij het instrumenteren staan we steriel, trekken we onze jas aan en leggen we de instrumenten voor de operatie klaar. Vervolgens wordt de patiënt gedesinfecteerd. Als omloop ben je de schakel tussen de OK en er buiten. Je doet met het team en met de patiënt de time-out en zorgt dat alle apparatuur klaar staat. Als operatieassistent geven we tijdens de operatie alles aan: van pleister tot mes. Aan het einde van een operatie doen we met het hele team een sign-out. Na de operatie wegen we de operatie instrumenten en beginnen we opnieuw voor een volgende operatie. Het aantal operaties kan per dag heel erg verschillen.

DINSDAG

Op de dinsdag staat een dienst ingepland van 14:30 tot 23:00 uur en vervolgens heb ik bereikbaarheidsdienst voor de nacht. Als operatie assistenten moeten wij binnen 20 minuten in het GHZ zijn voor spoedgevallen. Ik woon in Alphen aan den Rijn dus dit is net te ver, daarom slaap ik tijdens deze dienst in één van de piketkamers van het GHZ.

WOENSDAG

Mijn bereikbaarheidsdienst is om half acht klaar en dan stap ik op mijn fiets naar huis. Na zo’n dienst volgt standaard een vrije dag. In een gezin met twee leuke kinderen en een fulltime baan moeten vandaag ook de huishoudelijke klusjes gedaan worden. Gelukkig is er ook tijd voor ontspanning!

‘Na het traumaprogramma controleer ik in het magazijn de materialen.’

DONDERDAG

Deze donderdag staat in het thema van trauma. Op deze dag help ik bij verschillende operaties als operatieassistente op de OK. Na het traumaprogramma controleer ik in het magazijn de materialen. Er wordt aangevuld wat er gebruikt is en bestellingen worden opgeruimd en geplaatst. Dit proberen mijn collega specialisatiehouders of ik van de trauma dagelijks te doen om zo het magazijn op orde te houden.

VRIJDAG

Op de vrijdag werk ik op de NOK (Nederlandse Obesitas Kliniek). Dit doe ik op de locatie Antoniushove in Leidschendam. De NOK is in 2009 opgericht en biedt verschillende behandelprogramma’s voor behandeling en preventie van obesitas. Het GHZ werkt al jaren samen met de NOK.

Het leuke aan deze baan vind ik de afwisseling en het teamwork. Een dag is nooit hetzelfde en bij de trauma komen verschillende lastigheidsfactoren aan bod. Dit maakt het vak als operatieassistent spannend en leuk tegelijk!

Video