DE WEEK VAN

Maike Persoons,
arts microbioloog

Sinds december 2016 werkt Maike in het GHZ. Als arts-microbioloog houdt ze zich bezig met preventie, diagnostiek en behandeling van infectieziekten.

 

MAANDAG

De eerste dag van de week begint altijd met een overleg met de collega’s. We bespreken de patiënten van het afgelopen weekend. Daarnaast houd ik me op maandag voornamelijk bezig met managementtaken: ik heb veel vaste overleggen gepland staan, onder andere met de kwaliteitsfunctionaris, clustermanager en de deskundigen infectiepreventie. Het team van artsen-microbioloog bestaat naast mij uit Marijke van Trijp  en Vishal Hira. Naast onze routinetaken, hebben we ook allemaal onze eigen aandachtsgebieden. Die van mij zijn onder meer management en infectiepreventie. Vandaag zit ik een bijeenkomst van het outbreakteam voor vanwege  een MRSA-uitbraak op de kinderafdeling. Waarschijnlijk kan de afdeling morgen weer vrijgegeven worden voor opnamen.

DINSDAG

De dag begint met een overleg naar aanleiding van uitslagen van een aantal watertappunten in het huis. De Technische Dienst heeft al de benodigde maatregelen genomen dus is het overleg kort. Daarna haast ik me naar een ingelast overleg met clustermanager Mike van den Bosch en teamleider Linda van Kesteren. We bespreken het jaarplan 2018 en personele veranderingen.

De middag start met goed nieuws: ik kan kinderarts Jurriaan Hoekx laten weten dat er weer patiëntjes op de afdeling mogen worden opgenomen.

Elke dinsdagmiddag is er een vast overleg tussen artsen-microbioloog en de internisten Ted Koster en Eveline Bodar en een arts-assistent, waarin complexe infectie casuïstiek aan de orde komt.

WOENSDAG

Op het laboratorium start iedere dag met een ‘lean’ bespreking. Alle medewerkers van het lab komen dan kort samen om actuele zaken te bespreken die van belang zijn om het werk die dag kwalitatief, effectief en met plezier te laten verlopen. Met de consultentelefoon in mijn hand loop ik daarna langs de werkplekken voor het bespreken van de belangrijkste kweekuitslagen. Iedere arts-microbioloog heeft steeds een week lang de consultentelefoon. Dit houdt in  de hele dag doorbellen van uitslagen, gebeld worden voor overleg over diagnostiek, uitslagen en behandelingen. ’s Middags is er een inhoudelijk vakgroepoverleg. De mogelijke verhuizing van het laboratorium  naar de Bleulandweg 10 is één van de vaste bespreekpunten.

‘Tussen de consulten door breng ik een bezoekje aan Jaques Hens, klinisch chemicus.’

DONDERDAG

Tussen de consulten door breng ik een bezoekje aan Jaques Hens, klinisch chemicus, om bij te praten over zaken die onze beide vakgroepen raken. In de middag wordt het erg druk: veel inkomende gesprekken op de consultentelefoon, nieuwe positieve bloedkweken die doorgebeld moeten worden en patiëntmateriaal dat onderweg is naar het laboratorium. Alle consulten worden ingevoerd en zijn dus na te lezen voor ons, maar ook voor de aanvragers.

VRIJDAG

Met onze eigen informatietechnoloog Ans Kwakernaak bespreek ik statistieken van onderzoeken die we hebben verricht. Ook puzzelen we samen op een aantal productievraagstukken voor het laboratorium. Mijn collega doet deze week de besprekingen op de afdelingen over het antibioticagebruik en het dagelijkse interdisciplinaire IC-overleg . Als hij klaar is op de IC, lunchen we samen met de intensivisten en arts-assistenten van de IC in het Green Restaurant. Verder ben ik ook deze dag nog heel druk met de consulten en allerlei dingen die zijn blijven liggen of voorbereid moeten worden. Rond 18.00 uur sluit ik het laboratorium af, hoewel het me helaas niet gelukt is om alles te doen wat ik me had voorgenomen voor deze laatste dag van de week.

Video