DE WEEK VAN

Aveline Ackermans,
plastisch chirurg

Aveline werkt sinds 2004 in het GHZ.  Zij laat zien hoe veelzijdig het vak van een plastisch chirurg is!

 

MAANDAG

Ik kijk met veel voldoening terug op het weekend. Afgelopen donderdagavond en zaterdag hebben we voor het eerst een pop-up Beautykliniek in het centrum van Gouda gehouden. Er zijn ruim 75 mensen langs gekomen voor een gratis consult over bijvoorbeeld een ooglidcorrectie, buikwandcorrectie of borstvergroting. Het was erg leuk om te doen en we kregen veel enthousiaste reacties!

Vandaag al vroeg op de operatiekamer. Ik ga een vrouw opereren die op eigen houtje 59 kilo (!) is afgevallen en nu tobt met overtollige huid aan de binnenzijde van haar bovenbenen. Ik zie haar eerst op de holding (de voorbereidingsruimte van de OK): het is belangrijk om het huidoverschot in staande positie af te tekenen. Dit is vaak anders dan wanneer iemand op de operatietafel ligt.

DINSDAG

Om acht uur start mijn spreekuur. Ik zie patiënten met hele diverse aandoeningen: van huidtumoren in het gezicht tot beknelde zenuwen in de pols In de middag verricht ik kleine ingrepen. Het jongste patiëntje is slechts een paar dagen oud. Er was bij haar sprake van extra pinkjes. Op de dag van haar geboorte heb ik die direct strak afgebonden met een hechting. Een van die hechtingen was losgeschoten en moest opnieuw geplaatst worden. Het was gelukkig wel succesvol: de pinkjes waren al aan het afsterven. Dit scheelt toch een operatie!

Ik sluit de dag af met het multidisciplinaire spreekuur dat we houden met het Alrijne ziekenhuis en het LUMC. We bespreken patiënten met borsttumoren en met huidtumoren. Hier wordt de meest optimale behandeling voor patiënten besproken.

WOENSDAG

Ook deze ochtend begint met een spreekuur. Sinds enige tijd hebben we bijna elke week een co-assistent, wat ik persoonlijk erg leuk vind omdat je elkaar kennis bij kunt brengen.

In de middag sta ik weer op OK. Ik opereer twee patiënten die de ziekte van Dupuytren hebben.  Dit is een aandoening waarbij verbindweefseling optreedt in de handpalm of de vingers, waardoor deze krom gaan staan. Beide mannen hebben gekozen voor plaatselijke verdoving, zodat alleen de arm verdoofd is en zij alles meemaken. Eén van beide vond het zo gezellig dat hij bijna non-stop aan het woord was.

‘We starten binnenkort met een nieuwe cosmetische ingreep.’

DONDERDAG

Na een ochtend met kleine ingrepen heb ik overleg met mijn directe collega Wouter Jurgens (plastisch chirurg), Emmilia Dowlatshahi en Remko van der Ham (beiden dermatoloog) en Iris den Haan van Groene Hart Extra Zorg. We starten binnenkort met een nieuwe cosmetische ingreep, namelijk rimpelbehandelingen door middel van Botox en diverse fillers. In de middag vertrek ik naar GHZ locatie Zuidplas in Nieuwerkerk. Ook hier worden eerst een paar kleine ingrepen verricht en daarna volgen een paar consulten. Het is voor de mensen die daar wonen erg prettig dat het GHZ daar een buitenpoli heeft waar meerdere specialisten werken, maar waar ook röntgenfoto’s gemaakt kunnen worden en bloed geprikt kan worden.

VRIJDAG

Vandaag is mijn vrije dag. Ik moet mij echter voorbereiden op mijn presentatie aanstaande dinsdagavond. We verwachten zo’n zestig schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten bij het GHZ. We gaan hen rondleiden op onze polikliniek. Daarna houden Remko van der Ham en ik een presentatie. Aan mij de eer om te spreken over ooglidcorrecties. Ik denk dat we op dit gebied goed kunnen samenwerken.

Video