DRIE DAGEN MET

Jan Siert Reinders werkt sinds januari 2018 als traumachirurg in het GHZ. Hij verricht ook algemene chirurgische operaties waaronder endoscopische operaties zoals aan de galblaas en van liesbreuken.

MAANDAG

Om kwart voor 8 beginnen we met de weekendoverdracht. Daar bespreekt de arts-assistent van dienst welke patiënten er vanaf vrijdagmiddag zijn opgenomen, wie er geopereerd zijn en hoe het met onze patiënten op de Intensive Care gaat. Omdat dit meestal een lange overdracht is, begint mijn spreekuur om kwart over 8. Gelukkig zitten er een paar lege plekken in mijn spreekuur, want het opstaan, gaan zitten en lopen gaat na de marathon van Rotterdam gisteren bijzonder stroef. De poli-assistenten zijn extra attent  voor me. Op mijn poli komen met name mensen na een trauma (ongeval), maar ook mensen met een algemeen probleem (liesbreuk, galstenen, een vetbultje). Vanmiddag ben ik acuut chirurg. Dat houdt in dat ik beschikbaar ben voor huisartsenoverleg en dat ik verantwoordelijk ben voor de acute operatiekamer. Vandaag opereer ik onder andere een patiënt met een lastige elleboogfractuur en gebroken heup. Na een aantal uren opereren staat de elleboog weer helemaal goed. Een collega van de orthopedie lost mij af op de OK om de patiënt  gelijk van een heupprothese te voorzien.

DINSDAG

Om kwart voor 8 wederom de overdracht. Daarna ga ik naar OK. Drie keer per week hebben wij een operatieprogramma waarbij wij geplande trauma-chirurgische operaties doen. Voor vandaag staat er een gebroken vinger, een gebroken pols en een gescheurde achillespees op het programma. In de middag heb ik een liesbreukprogramma met collega Diederik de Lange. We opereren er een aantal middels een kijkoperatie en één op de klassieke manier. De afwisseling van de verschillende operaties op één dag is heerlijk. Na de middagoverdracht hebben we traumabespreking met de orthopedisch chirurgen. Hierbij bespreken we alle traumaoperaties van afgelopen week en eventuele lastige casuïstiek. Heel leerzaam en ook erg leuk! Vanavond staat er een etentje gepland met onze (trauma-)poli-assistenten in het kader van teambuilding en gewoon omdat het gezellig is.

‘Ik vind de kleine verrichtingen altijd een erg leuk onderdeel van mijn werkweek.’

WOENSDAG

In de ochtend begin ik met het kleine verrichtingen spreekuur samen met een chirurg-in-opleiding. Hier komen mensen rechtstreeks vanaf de huisarts of onze eigen poli met kleine aandoeningen die we onder lokale verdoving kunnen oplossen. Denk aan een ingegroeide teennagel, een vetbult of triggerfinger. Vandaag is er ook een patiënt met een vergrootte lymfklier in de oksel waar de internist graag een biopt van wil. Helaas is het niet goed genoeg te voelen dus spreek ik met de patiënt af om dit later deze week op de operatiekamer te doen. Ik vind de kleine verrichtingen altijd een erg leuk onderdeel van mijn werkweek. Je kunt tijdens de behandeling lekker met de patiënten praten over van alles en nog wat. En omdat het relatief eenvoudige ingrepen zijn, is het de perfecte situatie om een arts-assistent dingen te leren. Vanmiddag heb ik weer spreekuur en we sluiten de dag af met onderwijs aan de co-assistenten en arts-assistenten.


Like | 17

Video