Op de bestuurstafel ligt een plan waarin het rookbeleid van het ziekenhuis verder wordt aangescherpt. Idee is om per 1 januari een 100% rookvrij gebouw te hebben en ook geen rookfaciliteiten meer bij de hoofdingang te bieden. Dat betekent dat we de rookruimte C0 sluiten en de rookabri bij de hoofdingang verwijderen, maar ook dat de andere rookabri’s buiten voorlopig nog blijven bestaan. En wat vind jij hiervan? Laat het weten via [email protected]
Natuurlijk ben ik een er voorstander van dat ons gebouw en terrein volledig rookvrij worden. Een aantal zaken moeten we alleen wel al vooraf goed regelen. Wat je namelijk echt niet wil, is dat er stiekem gerookt wordt in het gebouw: de brandveiligheid mag natuurlijk nooit in het geding komen. En hoe gaan we om met bijvoorbeeld “illegale rookplekken” op achteraf-plekken buiten op ons terrein? Genoeg om de komende tijd met elkaar over na te denken dus, zodat we op een veilige en patiëntvriendelijke manier een rookvrij terrein en ziekenhuis krijgen!
Ondanks dat ik zelf een verstokte roker ben, wil ik me graag sterk maken voor een rookvrij ziekenhuis en omgeving. Ik heb alle begrip voor rokers maar ik blijf bij mijn standpunt: “een verbod is de enige oplossing om het roken binnen en buiten het ziekenhuis te stoppen. Als er geen rookruimte aanwezig is, wordt de verleiding om te roken juist minder.” Daarnaast is het voor de patiënten die hier komen wel zo netjes. Iedereen heeft recht op een gezonde rookvrije omgeving.
Ik vind het belangrijk dat de collega’s wel hulp vanuit het GHZ krijgen bij het niet roken en/of om te stoppen met roken.
Ik vind het belangrijk dat een ziekenhuis streeft naar een zo gezond mogelijke omgeving voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Daarbij past een rookvrij ziekenhuisgebouw –en terrein (evenals gezonde voeding). Een rookvrij ziekenhuis is niet hetzelfde als ‘het moeten stoppen met roken’. Een rookvrij ziekenhuis betekent dat er niet gerookt wordt in- en rondom het ziekenhuis.
Een rookvrij ziekenhuis, dat lijkt me ideaal. Ik weet nog dat er in de dagverblijven naast de longafdeling gerookt mocht worden en dat maakte de verleiding voor rokers en ex-rokers wel erg groot. Gelukkig zijn we nu een stuk verder in het ontmoedigingsbeleid.
Maak van dat ontmoedigingsbeleid een bemoedigingsbeleid.
Tachtig procent van de rokers wil stoppen, maar vindt het ontzettend moeilijk om er vanaf te komen. Laten we vooral de nadruk leggen op de gezondheidswinst van het stoppen met roken en medewerkers en patiënten kansen en mogelijkheden bieden om te stoppen. We hebben de expertise hiervoor in huis.