Patienten ontvangen sinds oktober bij een gastro- en/of endoscopie (met rustgevende medicatie) een digitaal voorlichtingsprogramma met bijbehorende vragenlijst. De nieuwe voorlichting bestaat uit beeld, tekst en geluid en is daarmee ook geschikt voor patiënten die moeite hebben met lezen. De film kan bekeken worden hoevaak, waar, wanneer en met wie men wil. De patiënt weet daardoor goed wat het onderzoek of de behandeling inhoudt en komt nog beter voorbereid naar het ziekenhuis.
MDL-arts Martine Baven is nauw betrokken bij het project. “Dankzij de zorgvuldig opgestelde vragenlijst, hebben wij voldoende informatie over de gezondheidssituatie van de patiënt en hoeft niet iedereen meer vooraf op een intakegesprek te komen. Wanneer aanvullende informatie nodig is, bellen we de patiënt of nodigen we hem/haar alsnog uit voor verder onderzoek. Indien dit niet nodig is, maakt KCC direct een afspraak voor het onderzoek. Het programma ondersteunt ons om onnodige ziekenhuisbezoeken te voorkomen en de zorg nog beter af te stemmen op de wensen van de patiënt”.
De GHZ behandelwijzer is uitgebreid met een nieuwe behandeling: zwangerschap. In samenwerking met afdeling verloskunde is er een uitgebreid stappenplan ontwikkeld waar iedere vrouw over na moet denken tijdens haar zwangerschap of wanneer je welke afspraak moet maken. De Zwangerapp heeft het antwoord. Zo kunnen aanstaande moeders volop genieten van hun zwangerschap zonder zich druk te hoeven maken over wat wanneer moet gebeuren. De app is in het leven geroepen ter vervanging van de flyers en folders. Inge Haugenauw heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de app. ‘Het is ideaal informatie materiaal. Je kunt via de app diverse folders raadplegen en staan er een aantal voorlichtingsfilmpjes in, zoals een filmpje over een natuurlijke keizersnede. Kortom: een must have voor iedere zwangere.’
Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk dan bij mannen. Ze worden daardoor sneller over het hoofd gezien of niet op tijd herkend. Daarom organiseerde de afdeling Cardiologie in oktober een Hartweek. Patienten konden in het Medisch Centrum Bodegraven terecht voor een gezamenlijk spreekuur van Cardioloog Jeroen Smits met de huisartsen in het Medisch Centrum Bodegraven. Tijdens dit spreekuur werden de patiënten onderzocht op atriumfibrilleren en daarnaast stond voor de artsen kennisuitwisseling centraal.
In Gouda werd een Ladiesnight over het vrouwenhart georganiseerd. In het Green Restaurant luisterden bijna 70 dames naar de presentatie van Cardioloog Maarten van Hessen over een (dreigend) hartinfarct. Daarnaast waren er workshops in het kader van voeding, bewegen en lifestyle.