x

Die ene patiënt

In deze rubriek blikken collega’s terug op een patiënt die hen erg is bijgebleven. Claudia van Meir (Gynaecoloog) vertelt over de patiënte die zij ontmoette op de afdeling gynaecologie.

“Ze kwam binnen met acute buikpijn en ik heb dezelfde dag nog een kijkoperatie uitgevoerd. Er bleek sprake van uitgebreide endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder). Het was voor haar schrikken, want zij en haar partner hadden een grote kinderwens.

Nadat er endometriose was vastgesteld, zijn we samen een behandelplan gaan opstellen. Ik heb twee ingrepen bij haar gedaan: een cyste uit de eierstok verwijderd en alle zichtbare endometriose verwijderd. Later heb ik nog een ingreep gedaan, omdat het zwanger worden niet lukte en we dachten dat de endometriose teruggekomen was. Het tegenovergestelde was waar. De endometriose was veel minder uitgesproken, enkele kleine littekenplekjes waren zichtbaar, geen actieve endometriose meer. Na deze behandelingen zijn zij en haar partner alsnog een IUI en IVF traject ingegaan.

Ze is voor mij ‘die ene patiënt’ omdat ze altijd heel open en positief is gebleven tijdens het behandeltraject. Gezien haar medische achtergrond, (ze is doktersassistente) wist ze goed wat alle mogelijkheden waren qua behandelingen. Ze dacht vaak al een paar stappen vooruit en gaf mij al haar vertrouwen en dat vind ik nog steeds erg bijzonder!

Ik heb haar onlangs nog gesproken: inmiddels is ze zwanger”!


Like | 9

Video