x

Xmas-pudding light
Door: Janine en Annemieke Jansen

Voor twee middelgrote puddingvormen zoals op de foto,
of voor ongeveer twaalf kleine vormpjes

DE PUDDING
175 G KERSEN
325 G ROZIJNEN
1 APPEL
SAP EN RASP VAN EEN SINAASAPPEL
25 G AMANDELEN
50 ML STERKE DRANK
100 G (OLIJF)OLIE
70 G BLOEM
30 G DONKERE BASTERDSUIKER
1 TL NOOTMUSKAAT
1 TL KANEEL
1/2 TL KRUIDNAGEL
50 G PANEERMEEL
2 EIEREN

VOOR HET GLAZUURTJE
SAP EN SCHIL VAN EEN SINAASAPPEL
1 EETLEPEL POEDERSUIKER
1 BOLLETJE STEMGEMBER
SCHEUT STERKEDRANK

Hoewel wij het met Kerst niet zo nauw nemen zijn we onderhand erg gewend aan minder suiker! Hierbij onze Xmas-pudding light…

Verhit de oven tot 180C. Dan de kersen. U kunt bevroren kersen gebruiken of uit blik. Spoel ze in dat laatste geval wel even goed af, want kersen uit blik zijn mierzoet. Doe ze in een kom met de rozijnen, de fijngesneden appel, het sap en wat rasp van de sinaasappel, de fijngehakte amandelen en de sterkedrank in een kom. Voor de sterkedrank neemt u gewoon wat u in huis hebt. Cognac, rum, wodka. Officieel moet het brandy zijn. Zet de kom drie minuten in de magnetron op de hoogste stand. Laat afkoelen. Of u laat het mengsel een nacht weken, dat kan ook.

Roer dan eerst de olie door het mengsel en dan de bloem, de basterdsuiker, de specerijen, het paneermeel en de (geklutste) eieren. Verdeel het mengsel over de ingevette vormen (twee stuks) of vormpjes (twaalf stuks). Pak elke vorm goed in aluminiumfolie in. Vul een braadslee met water en zet daar de vormpjes in. Laat ze 2,5 uur in de oven.

U kunt ze daarna in de koelkast zetten en bewaren tot Kerstmis. Handig, hè? Voor het echte kerstgevoel kunt u wat gaatjes in het aluminiumfolie prikken en er van tijd tot tijd een klein beetje drank in gieten. Maar nodig is het niet. U kunt ze ook dezelfde dag nog eten. Wel moeten ze sowieso vooraf nog twintig minuten op 180C in de oven.

Verder maken we een soort glazuurtje door het sap en wat rasp van een tweede sinaasappel te verwarmen met de poedersuiker en de fijngesneden gember. Giet dit mengsel over de warme pudding.

Verwarm een scheut sterk alcoholische drank in een pannetje. Steek de drank aan en giet die brandend en al over de pudding. Voilà, geflambeerd. Eet smakelijk!


Like | 4

Video