DRIE DAGEN MET

In deze rubriek beschrijft een collega drie dagen uit zijn of haar werkweek. Deze keer de beurt aan Marnix Scharloo. Marnix is werkzaam als Anesthesiemedewerker.

MAANDAG

De wekker gaat vandaag wat later dan normaal want ik heb een aflosdienst. Dit houdt in dat ik zorg dat de collega’s op de operatiekamer kunnen pauzeren zonder dat daarvoor het operatieprogramma moet worden onderbroken. Daarnaast bestaat deze dienst uit het bijvullen van de operatiekamers en het controleren van de moeilijke intubatie kar en de defibrillator. Ik begin de ochtend met het aflossen van drie operatiekamers. Ik hoor de overdracht van de collega’s aan en neem dan tijdelijk de zorg over van de patiënt, zodat zij hun welverdiende bak koffie of thee kunnen drinken. In de middag doe ik hetzelfde, maar dan voor de lunch. Tussendoor zorg ik dat de aflostaken worden afgewerkt. Als voor de collega’s het einde van de dagdienst in zicht is, zorg ik dat ze worden afgelost zodat zij op tijd naar huis kunnen. Om half zes is mijn dienst afgelopen en neemt de dienstdoende anesthesiemedewerker de zorg van de patiënt over. Ik ga mij snel omkleden, want ik moet om zeven uur naar de oefenavond van de vrijwillige brandweer waar ik ook werkzaam ben.

DINSDAG

Vandaag sta ik op de voorbereidingskamer waar de patiënten worden voorbereid op de operatie. Dit doe ik vandaag samen met een eerstejaars anesthesiemedewerker in opleiding. Hij wil vandaag o.a. leren hoe hij op de  juiste manier een infuus kan prikken zonder dat de patiënt er al te veel hinder van ondervindt. Ik bereid de eerste patiënten voor en leg daarbij uit wat de belangrijkste aandachtspunten zijn, zodat de leerling het straks onder toezicht kan uitvoeren. Naast het voorbereiden van de patiënten assisteren wij ook de anesthesioloog bij het uitvoeren van locoregionale anesthesie technieken. Hierbij wordt bijvoorbeeld een lokaal verdovingsmiddel ingespoten rond een zenuwknoop, zodat een arm of been tijdelijk gevoelloos wordt. Aan het einde van de dag evalueren we het leerproces en nemen we nog kort de werking van de defibrillator door.

“Naast het voorbereiden van de patiënten assisteren wij ook de anesthesioloog bij het uitvoeren van locoregionale anesthesie technieken.”

DONDERDAG

Mijn dienst begint vandaag om 14:30 en gaat door tot de volgende ochtend.  Ik begin de dag met het helpen van de aflos. Rond 16.00 uur wordt er gebeld om een infuus te prikken op één van de verpleegafdelingen. De patiënt is moeilijk te prikken en de hulp van de anesthesie wordt gevraagd. Nadat ik het infuus hebben geprikt, ga ik een hapje eten. Ondertussen loopt het spoedprogramma flink vol en houden we ons die avond bezig met een gebroken heup en het verwijderen van een galblaas. Rond half 1 in de nacht brengen we de laatste patiënt naar de verpleegafdeling en gaan we naar bed. Het duurt alleen niet lang voordat we weer worden gebeld. Om 02:00 belt de gynaecoloog dat een patiënt een miskraam heeft gehad en daarbij veel bloedverlies heeft,  deze patiënt moet snel worden geopereerd. Terwijl de gynaecoloog samen met de operatieassistenten ervoor zorgt dat de bloeding stopt, geven de anesthesioloog en ik vloeistoffen (bloed, plasma en kristalloïden) via het infuus en nemen we de ademhaling over door middel van intubatie en beademing. Daarnaast geven we medicatie om de bloeddruk en bloedstolling te verbeteren. Na stabilisatie van de vitale functies en het stoppen van de bloeding plaatsen we de patiënt over naar de intensive care waar de zorg wordt gecontinueerd. Inmiddels is het half 5 en ga ik snel weer terug naar bed om nog een paar uurtjes slaap te pakken.


Like | 44

Video