Patiënt
als partner

Muziek tijdens scopie

GezonderGHZ

Overgangspoli

Muziek tijdens scopie leidt tot minder angst en pijn

Is gezondheid te verbeteren met behulp van muziek? Het afstudeeronderzoek van teamleider scopie Daphne Grootendorst toont aan dat dit kan. Muziek op de onderzoekskamer heeft een verzachtende werking voor de patiënt. Patiënten die tijdens een coloscopie of gastroscopie naar muziek luisteren hebben minder last van spanning, angst en pijn.

Daphne legt uit: “Veel patiënten zijn toch gespannen of angstig tijdens een onderzoek. Door muziek te draaien en de patiënten hierover te informeren, wordt een deel van deze spanning weggenomen.”

Daphne komt tot deze conclusie na een pilot op de scopie afdeling. Tijdens deze pilot werd aan 50 patiënten gevraagd welke impact het beluisteren van muziek heeft gehad op hun onderzoek. Gemiddeld gaven de patiënten (op een schaal van 1-10)  een 2.6 voor pijn, een 3.1 voor angst en een 9.5 voor tevredenheid.

Daphne: ” Dit zijn erg positieve uitkomsten, we gaan samen met de Stichting Vrienden van het GHZ kijken hoe we dit nog meer kunnen professionaliseren, denk aan betere boxen voor het geluid, de keuze voor eigen afspeellijsten en apparatuur die voor onze verpleegkundigen makkelijk te bedienen is. We gaan zeker door met dit mooie project!”

Like | 18

GezonderGHZ

Via de vier pijlers Gezonde voeding, Meer beweging,  Minder Roken en Mentale gezondheid zijn we dit jaar gestart met het programma “GezonderGHZ”. Hierin wordt aandacht besteed aan de behoefte van de patiënt, maar ook van de eigen medewerkers. Marleen Vos, teamleider FIER, maakt deel uit van het enthousiaste programmateam.

“Vaak vinden mensen het lastig om gezonder te eten of meer te bewegen, maar je moet vooral gewoontes doorbreken. Zo fiets of loop ik altijd naar het GHZ. Ik wandel in de pauze en neem in het ziekenhuis nooit de lift. Ik zie veel medewerkers wachten voor de liften, terwijl de trap gezonder is én sneller. Aangezien ik op de zesde etage werk heb ik elke ochtend een gezonde start.”

Graag draagt Marleen haar steentje bij aan een GezonderGHZ. “Goed om te zien dat het ziekenhuis meer focus legt op beweging bij zowel de patiënt, als medewerker. Het restaurant richt zich met thema’s steeds meer op bewuste keuze rond gezonde voedingsproducten en de eerste stappen naar een rookvrij GHZ zijn ook gezet. De komende maanden worden weer veel nieuwe projecten opgestart, dus nu moeten we doorpakken met z’n allen!“

Like | 13

Overgangspoli

De overgang is een natuurlijke levensfase van de vrouw, waarbij de hormoonproductie verandert. Eerst wordt de menstruatie onregelmatig, daarna stopt het. Gemiddeld heeft een vrouw haar laatste menstruatie rond haar 51ste levensjaar. Dit noemen we de menopauze. De aanloop naar de menopauze en de jaren daarna is de overgang. Deze periode van hormoonveranderingen kan leiden tot klachten. De mate van klachten en symptomen verschilt per persoon, één op de drie vrouwen ondervindt ernstige hinder. “Vooral de combinatie van medische klachten met overgangsklachten kan tot vervelende situaties leiden en daarom zijn we een speciale overgangspoli gestart. Verpleegkundigen Monique Muilwijk en Caroline van Goudzwaard worden opgeleid tot overgangsconsulenten. Zij geven aanvullende informatie en advies over leefstijl, behandelingsmogelijkheden en gezondheidsrisico’s. Samen begeleiden we de patiënten zo optimaal mogelijk door deze periode”, aldus Gynaecoloog Ineke Janssen.

Like | 15

Video