Net als iedere dag beginnen we met het ochtendrapport met alle arts-assistenten. De dienstdoende arts-assistent verhaalt over de gebeurtenissen in de nacht. De supervisor houdt in het kader van onderwijs een korte voordracht, dit keer vertel ik over antibiotica resistentie. Daarna door naar de poli waar ik met name patiënten spreek met diabetes, familiair hoog cholesterol, terugkerende infecties en trombose. Het sociale aspect vind ik bij deze groep extra belangrijk, sommigen ken ik al twintig jaar. ’s Middags is het tijd voor opleiding gerelateerde taken zoals voortgangsgesprekken met de arts-assistenten en roosterperikelen. Dinsdags staat ook het A(ntibiotica)-team op de agenda. Hierin bundelen de arts-microbioloog, de ziekenhuisapotheker en de internist-infectioloog hun kennis voor een patiënt met ingewikkelde infecties. Het leuke is dat steeds meer hoofdbehandelaars deelnemen aan dit MDO, met kruisbestuiving over en weer. De dag eindigt met de middagoverdracht. Alweer een leuke en interessante dag voorbij!
Woensdag is mijn “acute” dag. Ik heb dan de supervisie over de acute opname en de SEH en ben telefonisch aanspreekpunt voor de huisartsen. Samen met arts-assistenten en verpleegkundigen loop ik visites op de AOA. We gaan ook langs de buitengewesten waar patiënten in isolatie liggen. In de loop van de ochtend arriveren de eerste patiënten op de SEH. Over iedere patiënt wordt overlegd, en de patiënt wordt ook door de supervisor gezien. Mijn taak is overigens bescheiden, bijsturen waar nodig en genieten van de progressie die de arts-assistenten elke week weer maken. Na het woensdagsoepje op de SEH bekijk ik nog wat RVE zaken die voor morgenmiddag op de agenda staan. Onder andere de ‘scheiding’ van de MDL-ziekten en de Interne Geneeskunde in aparte vakgroepen. Een mooie uitdaging om dat in goede banen te leiden. Eind van de dag stap ik in de auto naar Utrecht om een hapje te eten met mijn zoon. Bij de borrel schuiven ook mijn twee dochters nog even aan. Gezellig!
–
“Na twee uitstekende presentaties van arts-assistenten volgt een kritische beschouwing in de groep.”
–
Kenmerkend voor de opleiding Interne Geneeskunde is de hoeveelheid onderwijs. Elke middag hebben we een uur onderwijs. Vandaag staat refereren op de agenda. Er worden wetenschappelijke artikelen besproken. Na twee uitstekende presentaties van arts-assistenten volgt een kritische beschouwing in de groep. Ook wordt er een link gelegd met relevantie voor de dagelijkse praktijk. Het klinkt misschien een beetje gek maar ik vergelijk de arts-assistenten wel eens met zelfrijzend bakmeel. Je moet zorgen dat de omstandigheden zoals opleidingsstructuur en begeleiding goed zijn, dan zie je deze hardwerkende multitalenten gewoon beter worden. In de middag heb ik samen met plaatsvervangend-opleider Annewieke een voortgangsgesprek met een van de arts-assistenten. Hier komen naast kwaliteiten en verbeterpunten ook onderwerpen aan bod die wat softer lijken. We praten ook over keuzes maken, je plaats in een groepsproces en hoe het thuis gaat. Fijn dat het GHZ zo’n focus heeft op opleiden! Daar wordt iedereen beter van.