Patiënt als Partner is dé methode in het GHZ om kwaliteit van zorg te verbeteren samen met onze patiënten. Wil je ook geïnspireerd raken door patiënten en collega’s? Kom dan naar het tweedaagse festival dat alweer voor de vijfde keer gehouden wordt. Het thema van dit lustrumjaar is ‘Van eiland naar wij-land’. Tijdens deze dagen nemen sprekers je mee in het thema en kun je allerlei workshops volgen. Nieuw dit jaar is het programmaonderdeel ‘Heel GHZ bakt’. De bakkunsten van onze collega’s worden geproefd en bekeken door een vakkundige jury en de winnaar wordt tijdens het festival bekend gemaakt. Op de laatste dag van het festival worden alle lekkernijen uitgedeeld bij de aangemelde afdelingen.
Dit najaar start de Kinderafdeling met voorlichting via Virtual Reality (VR). Kinderen krijgen tijdens het pre-operatieve spreekuur een VR-bril op. Door hun hoofd te bewegen kunnen ze diverse ruimtes van tevoren goed bekijken, ze krijgen echt een virtuele rondleiding. Een animatie van Freek de Giraffe vertelt wat er in de ruimtes gebeurt, wie ze tegenkomen, welke spullen er in de ruimte staan en waar deze voor dienen. Ouders en medisch pedagogisch medewerkers kijken live mee doormiddel van een tablet. “Het is fantastisch dat we kinderen en hun ouders op deze moderne wijze stap-voor-stap mee kunnen nemen door het operatietraject. Door dit van tevoren te laten zien, voorkomen of verminderen we angst. De module met de voorbereidende films is straks ook via 360-graden foto’s online toegankelijk, zodat thuis alles nogmaals bekeken kan worden met de ouders”, legt pedagogisch medewerker Lianne Stuurman uit.
Lianne gaat enthousiast verder: ”Tijdens het vooronderzoek zijn we op bezoek geweest in het Sophia Ziekenhuis, waar een vergelijkend VR-project zeer succesvol gebruikt wordt. Daarna is onze Kinderraad ingezet om tekst en beeld te testen op het juiste aanspreekniveau. Het project is mogelijk gemaakt door een gift van de Vrienden van het GHZ. We hebben veel zin in deze nieuwe manier van voorlichten!”
De kloof tussen de zorgvraag en de beschikbare zorg neemt de komende jaren snel toe. De Juiste zorg op de juiste plek gaat over de vraag hoe we onze zorg toekomstbestendig maken. In dit gedachtengoed staat niet de ziekte maar het dagelijks functioneren van de mens centraal. Vanuit daar wordt gezocht naar manieren om zorg te verplaatsen (dichterbij mensen thuis), (duurdere) zorg te voorkomen en zorg te vervangen (door bijvoorbeeld eHealth).
Tessa Rijswijk: “Een goed voorbeeld van de Juiste zorg op de juiste plek in het GHZ is de toediening van immunoglobulines (antistoffen) thuis. Patiënten met een niet goed werkend immuunsysteem komen normaalgesproken één keer in de vier weken naar het GHZ voor een dagopname. Tijdens deze opname krijgen zij vier uur lang een infuus toegediend. Als hun gezondheid en thuissituatie het toelaat hoeven patiënten in de nieuwe werkwijze niet langer naar het GHZ voor een infuus: zij kunnen na een korte opleiding door een verpleegkundige de immunoglobines zélf thuis subcutaan (dit zijn injecties onder de huid) toedienen.”
Deze nieuwe manier van werken is een prachtig voorbeeld van zorg op maat: patiënten hoeven minder vaak het ziekenhuis te bezoeken én hebben meer regie op hun eigen zorg.
Zie jij ook kansen voor een verschuiving van de zorg naar de juiste plek? Neem contact op met: [email protected]