x

Interview met Jan Zandstra cartoonist voor GHZ

De afgelopen jaren heb je ze vast met regelmaat voorbij zien komen: de GHZ cartoons. De tekeningen die gelijk een grijns op je gezicht toveren omdat ze zo droog en herkenbaar zijn.

Maar wie tekent eigenlijk deze cartoons? Dat is onze buurman Jan Zandstra. Hij woont bijna letterlijk in de achtertuin van het GHZ. Jan is inmiddels de 80 gepasseerd maar tekent nog graag en iedere dag. Niet meer zoals vroeger met Oost-Indische inkt en ecoline, maar hip en modern achter een pc met grote schermen.

Al in 1960 tekende Jan zijn eerste cartoons, gewoon om te proberen. De cartoontrend kwam overwaaien uit Amerika en was een welkome afleiding na de donkere jaren van de oorlog. Sinds 1990 is Jan fulltime cartoonist.

De zorg is bekend terrein voor hem: Jans vrouw was operatieassistent en ook zijn kinderen hebben een zorg gerelateerde baan. Verder maakte Jan vijftien jaar lang wekelijks een cartoon voor het zorgkatern voor het AD. De zorg dichtbij, dat is wat Jan leuk vindt: “De knipoog in een tekening, maar wel eentje die mooi in balans is. Dat is eigenlijk ons vak, je hoeft dan niet eens te kunnen tekenen,” zegt Jan.

Nieuwe ideeën komen bij Jan bijna vanzelf: met een kladblokje op schoot en naast zich een goed glas Franse rode wijn. Dat is de start van bijna iedere cartoon. We hopen er nog van vele te mogen genieten!

Video