x

Overgangsconsulenten van grote meerwaarde voor Overgangspoli

 

Opvliegers, nachtelijk zweten of gewrichtspijnen: het kan allemaal voorkomen tijdens de overgang. Ongeveer tweederde van de vrouwen heeft klachten en bij de helft daarvan gaat het om een ernstige vorm. Ineke Janssen draait al twee jaar een speciale overgangspoli. Vanaf januari wordt zij bijgestaan door Monique Muilwijk en Caroline van Goudzwaard-Pinkse. Zij behaalden het diploma voor Verpleegkundig Overgangsconsulent.

“Monique is fertiliteit verpleegkundige en ik specialistisch verpleegkundige Obstetrie & Gynaecologie. De opleiding Overgangsconsulent is een waardevolle aanvulling op ons huidige werk. Veel vrouwen ervaren klachten tijdens de overgang. Vaak weten zij niet dat het door de overgang komt en duurt het langere tijd voordat zij de juiste voorlichting, begeleiding en behandeling hiervoor vinden”, aldus Caroline.

 

Monique vult aan: “Als overgangsconsulent zijn we opgeleid in alle aspecten van de overgang en behandelingen hierin. We kijken uitgebreid naar de problematiek en geven behandel- en leefstijladviezen, begeleiding en voorlichting bij de (vervroegde) overgang. De hormoonhuishouding van veel vrouwen raakt tijdens de overgang verstoord. De gynaecoloog kan eventueel met medicatie het tekort aan hormonen (met name oestrogenen) aanvullen. De ‘Care’ wordt dus straks gedaan door ons, de ‘Cure’ door de gynaecoloog. En waar nodig kan er natuurlijk doorverwezen worden naar en door andere specialisten.”


Like | 27

Video