Schmitz & Snijders

“DROMEN OVER EEN BETERE WERKOMGEVING; HET GEEFT MIJ EEN WARM GEVOEL!”

Roderick Schmitz is chirurg en Heleen Snijders is chirurg in opleiding. Samen nemen ze de dagelijkse kwesties onder de loep.

Doei Heleen,

Het is rustig op de afdeling nu je bent vertrokken naar het IJsselland ziekenhuis omdat jij je verder wilt bekwamen in de rectumchirurgie en toe bent aan een nieuwe keuken. Of die rust nu aan jou of aan de COVID ligt; daar ben ik nog niet helemaal uit. In ieder geval zal ik jouw jeu missen! Gelukkig kom je na de zomer nog even terug om je opleiding tot chirurg af te ronden. Ben nu al benieuwd hoe jij je uitstapje zal ervaren. Wat doen wij beter en wat belangrijker is -je kent mij- wat kunnen wij leren van de opleidersgroep in het IJsselland. Als onderzoeker heb je voor je vertrek, samen met het Verpleegkundig Stafbestuur, nog even een vernieuwend onderzoeksvoorstel naar werkplezier en veerkracht op de verpleegafdeling gelanceerd. Dit onderzoek -Nurses Know Better- zal met een beetje geluk worden gefinancierd door ZonMW, de subsidiekolos van de overheid. Plezier, privé of op je werk, is de basis voor een gezond leven en een voorwaarde voor goede zorg. Dromen over een betere werkomgeving; het geeft mij een warm gevoel!

Fijne kerst,

Roderick.

Jeetje Roderick,

Met grote ogen en gezonde wedstrijdspanning zit ik bij de overdracht op mijn eerste werkdag in het Rotterdamse IJsselland ziekenhuis. Al is het hemelsbreed slechts 15 minuten rijden van elkaar verwijderd, ik stap een compleet ander universum binnen. Het is natuurlijk appels met peren vergelijken: het Groene Hart en ik kennen elkaar van binnen en van buiten, terwijl het IJsselland en ik elkaar met argusogen zitten te bekijken. Ik voel een Rotterdamse energie die ik goed ken van mijn geboortestad: ambitieus, vol humor, gedisciplineerd, efficiënt, en, het moet gezegd, opvallend mannelijk. Na het gemoedelijke Gouda voelt het hier en daar wat traditioneel: op mijn derde dag sta ik op het matje omdat ik vergeten ben kennis te maken met twee senior chirurgen. Ik reageer wellicht wat te bijdehand door te zeggen dat ik uit Gouda gewend ben dat de gevestigde orde zich aan de toch al zenuwachtige nieuwelingen komt voorstellen op hun eerste dag. Hij beantwoordt dit met een oprechte glimlach, ik weet: Rotterdammers houden van eerlijkheid.

In het IJsselland voel ik net als Gouda ook bevlogenheid, al is het van een andere soort dan die ik gewend ben. Ik kan er nog niet precies mijn vinger op leggen, maar één ding is zeker: deze periode gaat me zoveel meer brengen dan alleen kennis over de rectumchirurgie. Kennis die niet alleen van pas komt bij ons spannende onderzoek Nurses Know Better, maar ook zeker bij mijn persoonlijke missie: bijdragen aan een betere werkomgeving.

Tot in de zomer!

Heleen


Video