x

Ziekenhuis van de toekomst

Een deel van de gebouwen van ons ziekenhuis is ouder dan 50 jaar en daarmee aan het einde van de levensduur. In 2031 zal de ‘oudbouw’ echt vervangen zijn door een gloednieuw ziekenhuis. Dat we nu nadenken over nieuwbouw in 2031, is meteen een geweldige kans om met elkaar een toekomstbestendige ziekenhuisorganisatie te creëren. We gaan met Jim Kemper, lid van de Stuurgroep 31, in gesprek over dat ziekenhuis van de toekomst.

Als je zou mogen dromen, hoe zou het “ziekenhuis van de toekomst” er dan volgens jou uit zien?
Ik zie een modern, duurzaam en compact gebouw met veel groen eromheen. Een fijne plek waar patiënten en bezoekers zich thuis voelen en waar medewerkers trots op zijn. Het ziekenhuis is overzichtelijk en kent een slimme flexibele indeling, waarbij de zorg optimaal rond de patiënt is georganiseerd. De zorg is natuurlijk hybride: digitaal als het kan en fysiek als dat beter is. Maar voordat ik verder ga, dit is natuurlijk mijn droom. De uitdaging is volgens mij om nu samen, met elkaar, de zorg van de toekomst te gaan vormgeven, zonder dat je nu exact weet hoe die toekomst eruit zal zien. Dat vraagt om lef. En de verandering of transitie die we als ziekenhuis daarvoor moeten doormaken is ambitieus.

Kun je iets meer vertellen over die transitie en wat je daaronder verstaat?
De zorg heeft te maken met een stijgende en continu veranderende zorgvraag, een toenemende complexiteit van de zorg en krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast moeten we ook rekening houden met bijvoorbeeld technologische, medisch inhoudelijke en demografische ontwikkelingen. Als we kwalitatief goede zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk willen houden, moeten we samen met onze partners onze zorg slimmer en beter organiseren. Dat betekent dat niet alleen ons gebouw, de indeling en inrichting toekomstbestendig moet zijn, maar ook onze organisatie en zorgprocessen op deze nieuwe werkelijkheid aangepast moeten worden. De komende twee jaar zetten we forse stappen in die transitie met onze strategische programma’s Zorginnovatie & eHealth, Fit! en Patiëntenparticipatie.

Hoe zorgen we ervoor dat het toekomstige ziekenhuis ook voldoet aan de wensen van patiënten, bezoekers en medewerkers?
Het korte antwoord is: door ze er vanaf het begin zoveel mogelijk bij te betrekken. Oftewel: Samen, betrokken, vooruit! In vijf transitiegroepen denken collega’s uit alle lagen van het GHZ nu al na over waar onze zorg in 2031 aan moet voldoen. Natuurlijk halen zij daarvoor ook input op bij de poliklinieken, verpleegafdelingen, acute zorg en de (medisch) ondersteunende afdelingen, maar bijvoorbeeld ook bij ons patiëntenpanel en onze regionale zorgpartners.

Like | 14

GHZ uitgelicht

Real-time inzicht in patiëntervaringen

GHZ uitgelicht

MijnGHZ en PGO geven patiënten meer regie

Video