VIER DAGEN MET

In deze rubriek beschrijft een collega een aantal dagen uit zijn of haar werkweek. Deze keer is het de beurt aan Emma Kampman. Emma werkt als verpleegkundige onder andere op de AOA en is ook PaP coach op haar afdeling.

MAANDAG

De wekker gaat vandaag om 06.00 uur, normale tijd voor een dagdienst maar vandaag voelt het extra vroeg omdat dit de eerste werkdag na mijn vakantie is. Toch heb ik weer zin om te werken. Vandaag draag ik zorg voor zowel interne als geriatrie patiënten. Een mooie combinatie vind ik zelf. Zo kan ik mijn geleerde skills van de Geriatrie opleiding weer eens toepassen.

De ochtend begint met het helpen van de patiënten bij de verzorging en het delen van de medicijnen. Hierna start de visite met de internist. We gebruiken we een vaste checklist om de patiënten goed en geheel in kaart te brengen. Dan volgt de visite met de Geriater, hier ligt meer nadruk op het sociale en functionele aspect. Voor mij maakt de afwisseling van specialisme (en hierbij klinisch redeneren) het werken op de AOA uitdagend. Elke dag nieuwe casussen waarmee je je kennis vergroot. Tijdens de koffiepauze maken we tijd om de feedbackkaartjes van Patiënt als Partner door te spreken. Op deze kaartjes kunnen patiënten en collega’s punten ter verbetering (of complimenten) aangeven. Deze plaatsen we het PAP bord in de koffiekamer, waarna we bedenken hoe we dit kunnen aanpakken en wie we hierbij nodig hebben.

DINSDAG

Vandaag weer een dagdienst. Als ik me omgekleed heb, ga ik eerst lekker een bakje koffie halen en klets ik even bij met de nachtdienst en mijn leerling. Op de AOA werken we met zowel BBL leerlingen als met stagiaires. Wanneer ik met “mijn” leerling samenwerk betekent dit dat we samen zorg dragen voor ongeveer zes patiënten. Tijdens deze samenwerkingsmomenten probeer ik tijd te maken voor het klinisch redeneren en dit weer te koppelen aan de opdrachten die zij voor school moet uitvoeren. ’s Middags heb ik nog overleg met de teamleider van de D5, waarin we optimalisatie van de samenwerking bespreken.

“Tijdens de koffiepauze maken we tijd om de feedbackkaartjes van Patiënt als Partner door te spreken. Op deze kaartjes kunnen patiënten en collega’s punten ter verbetering (of complimenten) aangeven.”

WOENSDAG

Het is een hectische ochtend. Wanneer ik op zaal begin vertelt een patiënt mij direct dat hij zich niet lekker voelt, dit is ook goed zichtbaar. Vannacht heeft deze patiënt ook al niet goed geslapen en maakten mijn collega’s zich al zorgen. Na het doen van EWS score bel ik de arts-assistent en vertel kort en bondig wat er aan de hand is. Terwijl ik wacht op de arts-assistent voor een beoordeling geef ik de patiënt alvast een extra infuusnaald en dien wat vocht toe. Voor ik het weet staat iedereen om het bed van de patiënt en volgt er lichamelijk onderzoek. Na aanleiding van het lichamelijk onderzoek prik ik bloed en maak een hartfilmpje. Binnen 30 minuten is de patiënt gezien en is er een behandelplan opgesteld. Deze snelheid en het acuut handelen vind ik één van de leukste dingen van mijn werk op de AOA. Samen met de arts assistent, specialist en je collega verpleegkundigen beredeneren je iedere dag wat er mogelijk aan de hand kan zijn met de patiënt. Dit is erg leerzaam! In de middag komt de naaste familie op bezoek van de patiënt die vanmorgen niet lekker was. Belangrijk is om hen goed bij te praten over wat er gebeurd is en wat de vervolgstappen zijn. Hier maak ik dan altijd tijd voor, goede communicatie is belangrijk om goede zorg te kunnen verlenen. Na mijn dienst is het tijd om lekker te ontspannen tijdens mijn dansles in de sportschool.

DONDERDAG

Mijn dag begint vandaag rustig, ik heb nachtdienst en dan probeer ik altijd wat uit te slapen. Hierna bezoek ik mijn oma die in het verpleeghuis woont, altijd fijn om haar te zien en wat voor haar te kunnen doen. Rond 22.00 uur rijd ik naar het GHZ. De nachtdienst begint met een overdracht en hierna ga ik langs alle patiënten. Deze nacht heb ik naast interne en geriatrische patiënten ook patiënten van de chirurgie onder mijn hoede. Voor mij al weer even geleden dus wanneer het rustig is zoek ik het een en ander op over de ziektebeelden. Tijdens de nachtdienst hebben we veel verschillende taken die we uitvoeren maar proberen we ook altijd tijd te maken om wat te eten en bij te praten met collega’s. Nadat we wat gegeten hebben mogen we weer aan het werk, een opname halen we vanaf de SEH en daarna prikken we bij de patiënten bloed. Doordat de nachtdienst bloed prikt kunnen de artsen ’s morgens vroeg gelijk een goed behandelplan opstellen. Om 07.45 zit mijn eerste nachtdienst erop en ga ik gauw naar huis om lekker te slapen!


Like | 8

Video