DE
WERKWEEK
VAN

Astrid van der Bas

Astrid is verpleegkundige op de CCU en één van de coaches van Patiënt als Partner. Begin maart was een bijzondere werkweek voor Astrid, samen met een aantal andere GHZ collega’s ging zij op studiereis naar Zweden, waar het festival Clinical Microsystem Thinking werd gehouden.

pijl-wit-down

“Vol inspiratie terug naar het GHZ.”

DINSDAG

Om 7.45 uur begint onze gezamenlijke reis naar Zweden op Schiphol. Na een voorspoedige reis arriveren we om 13.15 uur bij het Qulturum in Zweden. Qulturum is het kwaliteitscentrum van de regio Jonkoping en van het Ryhov Ziekenhuis waar we in de middag een rondleiding krijgen op het laboratorium. Dit is een 24/7 laboratorium, waar KCL en MMB geïntegreerd zijn, personeel is flexibel en alle uitslagen zijn binnen 4 uur bekend (ook uitslagen als NORO en clostridium). Hier is een constante focus op de patiënt en veiligheid. De dagelijkse whiteboardsessies dragen bij aan sterk en transparant leiderschap. Voor mij ontzettend interessant om te zien hoe hierdoor de kwaliteit zichtbaar verbeterd is. ‘s Avonds hebben we met de hele groep gedineerd en de dag geëvalueerd. Hier hebben we elkaar persoonlijk beter leren kennen en ervaringen uitgewisseld.

WOENSDAG

Het festival startte met een lezing over het thema: ‘it’s all about people’. Na deze lezing gingen we in groepen uit elkaar. In mijn groep ontmoette ik mensen uit verschillende landen. Ons eigen ‘microsystem’ voor dit festival. Tijdens de lunch raakte ik in gesprek met een internist werkzaam in het Ryhov Ziekenhuis. Hij vertelde over zijn visie en over visite lopen op de verpleegafdeling. Ook hier in het Ryhov ziekenhuis lagen de patiënten met elkaar op vierpersoonskamers, zonder privacy. Deze arts richtte zijn kamer in als spreekkamer en verwelkomde de patiënt en zijn familie hier samen met andere disciplines zodat de privacy gegarandeerd was. Ik vroeg hem naar zijn werkwijze in dit veranderproces. Hij begon te lachen en vertelde dat hij een ‘black sheep’ werd genoemd. In het begin was hier veel weerstand voor, maar na twee maanden was het eigenlijk al alsof het nooit anders was geweest. De diverse lezingen van de dag gaven na afloop  leuke gesprekstof tijdens onze wandeling  naar het hotel. Tijdens het  diner blikten we terug op een dag vol inspiratie  om mee terug te nemen naar het GHZ.

“Patiënt als partner geeft veel positieve energie.”

DONDERDAG

Helaas alweer de laatste dag van onze studiereis…
Na het ontbijt, hebben we uitgecheckt en zijn we vertrokken naar het Qulturum. Onze groep splitste gelijk op voor de lezing die we uitgekozen hadden. Mijn lezing ging over patiënten als persoon en hoe je als verplegend team met patiëntenprofielen kunt werken. Met als voordeel dat je als zorgverlener beter inzicht hebt in de behoeftes en interesses van de patiënt.
Na de lunch kwam het stuk waar ik het meest trots op ben van de hele reis: de presentatie van Lia (lees Lïa op zijn Zweeds) en Renée van Patiënt als Partner op de GHZ manier. Als je dan hoort wat er in het GHZ allemaal in de afgelopen drie jaar is bereikt en wat we in de toekomst met elkaar nog allemaal kunnen verbeteren dan geeft dat heel veel positieve energie en een gevoel van trots. Na deze presentatie was het festival voor ons helaas afgelopen en begonnen we aan de terugreis.

“In mijn ogen was het een succes, ik heb veel mogen leren.”

VRIJDAG

Weer thuis! Als ik alles zo terug lees, is het een hele leerzame reis geweest, die mij veel positieve energie heeft gegeven om weer verder te gaan op mijn afdeling met Patiënt als Partner, samen met mijn collega’s en coaches. Ik kijk ook uit naar ons eigen tweede Patiënt als Partner festival aan het eind van dit jaar.

Ik dank alle deelnemers en de organisatie van deze reis. In mijn ogen was het een succes, ik heb veel mogen leren van jullie en me kunnen laten inspireren. Het was een fantastische ervaring!

Video