Wist je dat Marketing & Communicatie verschillende communicatieworkshops en -trainingen aanbiedt? De afdeling A4 (Interne Geneeskunde) nam onlangs deel aan de communicatieworkshop ‘De Patientenreis’ die deel uitmaakt van de drie nieuwe Patiënt als Partner communicatieworkshops. Tijdens deze workshop komt de patiënt zelf aan het woord. Hij/zij vertelt over de ervaringen met de afdeling en communicatie die (wel of niet) plaatsgevonden heeft. Wouter Steenwoerd, teamleider Interne Geneeskunde/MDL, is enthousiast over de workshop.
“De patiënt centraal is makkelijker gezegd dan gedaan! In de hectiek van de dag is het soms lastig om hier met collega’s bij stil te staan. Omdat een patiënt van de afdeling bij de workshop aanwezig is, kom je tot heldere en nieuwe inzichten. De verbeterpunten zijn vervolgens in de eerstvolgende whiteboardsessie ingebracht, zodat we er ook echt concreet mee aan de slag konden gaan.”
Naast deze communicatieworkshop, biedt Marketing & Communicatie ook nog de workshops ‘Communicatievaardigheden’ en ‘Communicatiecultuur’ aan. Daarnaast verzorgt de afdeling korte (lunch) trainingen op het gebied van onder andere patiëntgerichte communicatie, de roos van Leary, social media en feedback. Meer weten over de workshops en trainingen? Neem dan contact op via [email protected].
Landsteiner Leerplein
Het Landsteiner Instituut biedt ook
een uitgebreid aanbod van trainingen
en e-learning modules in het GHZ.
Van medisch inhoudelijke trainingen
tot e-learning modules gericht op
bijvoorbeeld het versterken van
persoonlijke effectiviteit. De
mogelijkheden zijn groot. Op het
leerplein van Landsteiner vind je het
actuele aanbod:
www.landsteinerleerplein.nl.
Sinds mei beschikt ons ziekenhuis over een zogenaamde Neonatologie Post Intensive Care/ High Care (post-IC/HC). Hier verblijven premature kindjes, na opname op een neonatale intensive care, die nog extra zorg en bewaking nodig hebben. Neonatologen Jeannette von Lindern en Jeanine Sol hebben zich hier intensief voor ingezet.
“Te vroeg geboren kinderen kunnen nu al na 30 weken zwangerschapsduur en 1000 gram lichaamsgewicht naar de GezinSuites worden overgeplaatst. Dit kan voor enkele weken zijn, maar soms ook voor maanden. De vitale functies van deze kinderen zijn nog zeer labiel en dus hebben ze vaak speciale verzorging, medicatie en/of (bewakings)apparatuur nodig”, aldus Jeannette.
“Diverse mensen zijn hiervoor speciaal geschoold. Ook hebben we intensieve samenwerkingen met het LUMC, Sophia Kinderziekenhuis en Wilhelmina Kinderziekenhuis opgezet. Voor ouders die woonachtig zijn in Midden-Holland is het erg prettig dat hun kleine kindje nu de benodigde zorg dichtbij huis kan krijgen”, sluit Janine af.
Kinderen die een vervelende behandeling op de Spoedeisende Hulp of kinderafdeling moeten ondergaan of angstig zijn voor hun behandeling, kunnen sinds kort door een mondkapje lachgas toegediend krijgen. Lachgas voorkomt onnodige pijn en angst tijdens medische ingrepen.
Het ontspant, maar het kind kan nog wel reageren en dus aangeven wat het voelt of signaleert. Zo gaat de behandeling ook vaak sneller. Lachgas helpt binnen enkele minuten en is, na verwijdering van het kapje, in een paar seconden uitgewerkt. Het brengt niet in slaap, maar voorkomt angst- en pijnprikkels. De meeste kinderen herinneren zich daarom na de behandeling geen vervelend gevoel. Indien nodig kan lachgas op de SEH ook bij volwassenen gebruikt worden.