x

ICT en informatiebeveiliging

In het ziekenhuis werken we met veel verschillende ICT systemen en met privacygevoelige informatie. Voor alle medewerkers is het dus heel belangrijk om hier op een juiste, veilige manier mee om te gaan. Maar waar moet je dan op letten in je werk? Onze Security Officer Jean Coenen geeft wat handige tips.

“Al ruim zeven jaar ben ik Security Officer bij het GHZ. Iedere week reis ik van Zuid-Limburg waar ik woon af naar Gouda om te werken aan een betere informatiebeveiliging, en de afhandeling van datalekken en beveiligingsincidenten. Ik geef je graag een korte uitleg over hoe je in de ICT systemen aan de slag kunt en geeft je een paar tips op het gebied van informatie & veiligheid.

Tips voor informatiebeveiliging:

 1. Als je een patiënt een GHZ-document, zoals een afsprakenkaart, formulier voor bloedafname of onderzoek of een envelop met inhoud, geeft of toestuurt, verifieer dan altijd nogmaals of het de juiste persoon betreft.
 2. Meld ieder beveiligingsincident/datalek zo snel mogelijk via het VIM-systeem; ook bij twijfel.
 3. Iedere medewerker in het ziekenhuis heeft een persoonlijk account. Gebruikersnaam en wachtwoord hiervan zijn alleen voor persoonlijk gebruik, deel deze dus nooit.
 4. Sluit je werkplek of PC altijd af of vergrendel hem als je deze verlaat. Vergrendelen doe je gemakkelijk door de Windows-toets + L tegelijk in te drukken. Als je twijfelt over de betrouwbaarheid van een ontvangen email-bericht (bijv. spam):
  – Klik nergens op
  – Stuur het bericht door naar de ICT servicedesk ([email protected]) onder vermelding van “SPAM”
  – Sluit het email-bericht

 

Tips voor het werken in de ICT systemen:

 1. Je afdeling heeft voor je eerste werkdag inloggegevens en autorisaties geregeld voor de systemen waarin jij gaat werken.
 2. Op het Infoplein van JIP vind je diverse handleidingen om je op weg te helpen.
 3. Heb je een ICT gerelateerde vraag of probleem? De collega’s van de ICT servicedesk staan voor je klaar! Je kunt een melding aanmaken via hun serviceloket of hen bellen op toestel 7240.
 4. Denk je ook aan het instellen van je handtekening in Outlook volgens de richtlijnen van de huisstijl? Informatie hierover vind je op het serviceloket van Marketing en Communicatie.

Heb je een vraag over informatiebeveiliging/security? Stuur mij een e-mail of bel even. Ik help je graag!”

Like | 3

Collega’s

Arbeidsvoorwaarden

Collega’s

Wat te doen in geval van nood?

Video