x

Borstkanker keuzehulp

Vanaf half mei biedt de afdeling Oncologie vrouwen met een mammacarnicoom (officiële term voor borstkanker) een keuzehulp. De Borstkanker keuzehulp helpt de patiënt en behandelaar bij het maken van een weloverwogen behandelkeuze. Birgit van Wijngaarden ondersteunt afdelingen met het implementeren van keuzehulpen. Birgit: “Met deze keuzehulp kunnen vrouwen in alle rust lezen over de diagnose, de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen. Dit gaat over grote vragen: Wil ik een borstsparende operatie of een volledige borstverwijdering? Door de keuzehulp zijn patiënten goed voorbereid op hun gesprek met de behandelaar. Het mooie is dat er ook ervaringen van andere patiënten in meegenomen zijn. Dit geeft een patiënt veel inzicht in de impact op hun leven, tijdens en na een behandeling. Ook de zorgverlener is erbij gebaad. De keuzehulp geeft inzicht in de mens achter de patiënt, en dat is enorm belangrijk om iemand goed te kunnen begeleiden bij het maken van een keuze.”

Staan er nog meer keuzehulpen op de planning? Birgit: “Zeker. De komende tijd implementeren we de keuzehulp voor dikke darmkanker. Het enthousiasme bij andere vakgroepen is groot en gesprekken zijn in volle gang.”

Kijktip: In het GHZ werken we al met meer keuzehulpen. In dit filmpje geven Heleen en Jan Siert een heldere uitleg over de Keuzehulp bij een liesbreuk.


Like | 32

GHZ uitgelicht

VIPP5

GHZ uitgelicht

Feedback leidt tot verbeteringen

Video