Ik heb van mijn zorgverzekering een rekening gekregen van €335,86 voor mijn eigen risico van 2023. Dit klopt niet, want ik heb in 2023 geen zorg ontvangen van het GHZ. In november 2023 heb ik telefonisch besproken met een polimedewerkster dat ik pas op 24 januari 2024 een telefonische afspraak zou hebben. Dit deden we juist bewust zo, omdat ik in 2023 geen zorgkosten had en zo geen eigen risico hoefde te betalen. Nu moet ik alsnog €335,86 betalen. Dit is voor mij echt veel geld. Voor 2024 heb ik wel kosten, daarom betaal ik mijn eigen risico dit jaar gespreid. Ik hoop dat dit aangepast kan worden.
Na overleg met de afdelingen Debiteuren en BZO hebben we vastgesteld dat de factuur correct is. De patiënt staat al langere tijd onder behandeling bij de specialist voor dezelfde diagnose en heeft regelmatig consulten of telefonische afspraken. De eerste afspraak vond plaats op 1 september 2021 in het GHZ. Bij die gelegenheid werd een Diagnose-Behandelcombinatie (DBC) geopend. Alle onderzoeken en consulten die bij deze diagnose horen, worden aan die DBC gekoppeld. Een eerste DBC blijft maximaal 90 dagen open, waarna deze wordt afgesloten. Aansluitend wordt telkens een vervolg-DBC geopend met een looptijd van maximaal 120 dagen. Elke nieuwe vervolg-DBC sluit naadloos aan op de vorige, zelfs als er in die periode geen zorg is verleend. Het consult van 24 januari 2024 valt daardoor binnen de vervolg-DBC die startte op 21 november 2023.
Het aanpassen van DBC-datums is niet toegestaan, omdat dit volgens de landelijke regelgeving als fraude wordt beschouwd. Deze systematiek is landelijk vastgesteld en bindend voor alle ziekenhuizen.
We merken als klachtenfunctionarissen dat er steeds vaker vragen en klachten zijn over ziekenhuisrekeningen. De DBC-systematiek is complex en hangt af van de startdatum, de diagnose en het verloop van de behandeling. Het ziekenhuis heeft een zekere informatieplicht als patiënt daarom vraagt.
Uit het dossier van de patiënt blijkt dat het eigen risico besproken is met de polimedewerkster. De polimedewerkster heeft geprobeerd de patiënt goed uit te leggen hoe het werkt, maar er is iets misgegaan. In deze casus is bij wijze van hoge uitzondering een coulance geboden en is de rekening ingetrokken, ondanks dat deze correct was gefactureerd.
Advies is om – hoe goed bedoeld ook – geen informatie te verstrekken of verwachtingen te scheppen over kosten. Met vragen over het eigen risico kunnen patiënten contact opnemen met de zorgverzekeraar. Zij kunnen hen goed informeren over hun dekking. Zo voorkom je teleurstellingen bij de patiënt én daardoor veel klachten hierover. Wil je meer weten over de wet –en regelgeving rondom DBC’s, neem dan contact op met de afdeling BZO (tel. 4905 of dbc-helpdesk@ghz.nl).