Briët & Bosland

Briët & Bosland

"MET SLIMME DIGITALE TOOLS KUNNEN WE EFFICIËNTER WERKEN, TERWIJL DE FOCUS OP DE PATIËNT BEHOUDEN BLIJFT"

Noortje Briët is internist en Tonke Bosland verpleegkundige. Samen hebben zij ons twee jaar lang een inkijkje gegeven in hun dagelijkse werk. Dit is hun laatste column. Noortje en Tonke, bedankt!
Briët & Bosland

Hoi Noortje,

Deze week hadden we op de SEH het probleem dat de Doppler kwijt was (een apparaat waarmee we de bloedstroom in de bloedvaten controleren.) Diverse collega’s hebben de afdeling doorzocht, en via WhatsApp werd er gevraagd wie het apparaat als laatste had gebruikt. Dit kostte waardevolle tijd die we eigenlijk beter aan de directe patiëntenzorg hadden kunnen besteden. Hoe kunnen we dit veranderen?

Momenteel zijn we als GHZ bezig met het project ‘de digitale verpleegkundige werkplek van de toekomst’. Deze werkplek is zo ontworpen dat verpleegkundigen zich volledig kunnen richten op het werk waarvoor ze zijn opgeleid. De eerste stappen zijn al gezet. Zo is de digitalisering van ECG’s bijna een feit, en worden de verrijdbare computers (COW’s) op de verpleegafdelingen vervangen naar gebruiksvriendelijke varianten gecombineerd met een medicatiekar. Binnen de digitale werkplek is ook de wens om apparatuur van een track-and-trace-systeem te voorzien, zodat we altijd weten waar het zich bevindt. Zo blijft er meer tijd over voor wat echt belangrijk is: menselijke zorg en aandacht. Met slimme digitale tools kunnen we efficiënter werken, terwijl de focus op de patiënt behouden blijft. Dit klinkt voor mij als muziek in de oren. Wat vind jij Noortje?

Briët & Bosland

Ha Tonke,

Klinkt geweldig! Ik ben voorstander van alle innovaties die verpleegkundigen ontlasten van taken die buiten het primaire zorgproces liggen, zoals administratie etc. Dat geldt uiteraard ook voor de artsen. Er zijn meerdere projecten binnen Route ’31 die werken aan innovaties waarbij patiënten meer zelf doen in hun zorgproces (zoals digitale vragenlijsten en digitale zorgpaden) en artsen en verpleegkundigen daardoor minder hoeven te doen. Hopelijk blijven we zo allemaal in staat om fijn te werken onder de omstandigheden dat we steeds meer zorg moeten gaan leveren met hetzelfde personeel.

Ik denk dat iedereen in zijn dagelijkse werk wel tegen dingen aan loopt die anders georganiseerd zouden kunnen worden, al dan niet door digitale ondersteuning. Wat dat betreft zouden we allemaal actief moeten meedenken in de inrichting van onze eigen “werkplek van de toekomst”. Hoe wil jij dat jouw werk er over 5-10 jaar uitziet?

Ik kijk dan ook uit naar de nieuwe columns van onze opvolgers, Ender Holten en Willemieke van Westen, die ook weer hun nieuwe ideeën en inzichten met ons willen delen. Wij geven het stokje na deze column dus graag aan hen over!